Jopa Suomen verottaja yllättyi: ”Miljardi euroa vuodessa”

30.8.2015


Harmaantalouden kitkeminen rakennusalalla on kannattavaa kirjoittaa Uusi Suomi.

Verottajan määrätietoiset harmaan talouden kitkemistavat rakennusalalla ovat tuoneet vuosittain jopa miljardi euroa lisää rahaa valtion kassaan. Verohallinnon ylitarkastaja Pekka Muinonen yllättyi itsekin Tilastokeskuksen tiedoista.   

Verohallinnon ylitarkastaja Pekka Muinonen sai tiistaina käsiinsä Tilastokeskuksen tulokset. Hän yllättyi vetämänsä rakennusalan harmaan talouden torjuntahankkeen tuloksista.

– Valtion kassaan on tilastojen mukaan tullut lisää verotuloja noin miljardi euroa vuodessa. Olen eilisestä asti analysoinut Tilastokeskuksen dataa ja näin se nyt vain näyttäisi olevan. Tarkempi analyysi on jo käynnistynyt, Muinonen myöntää Radio Ravun aamun haastattelussa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmaan talouden torjumiseen suunniteltu Raksa-hanke poikii rakennusalalle verotulojen kasvua 5-6 prosenttia. Muinosen mukaan määrätietoinen projekti ja lainsäädäntötyö ovat tervehdyttäneet rakennusalaa muutenkin. Miljardiin tulee roimaa kasvua ja korkoa vuosi toisensa jälkeen. Myös nyt, vaikka suhdanteet muuten näyttäisivät negatiivisilta.

- Lakien noudattaminen ruokkii ja kasvattaa verotuloja. Uskallan väittää, että rakentamisen laatukin on parantunut, kun hämäriä toimijoita ei enää liiku samalla tavoin työmailla kuin ennen, Muinonen uskoo.

Suomen mallista ovat kiinnostuneet muutkin Euroopan maat. Harmaa talous halutaan kitkeä pois muissakin euromaissa.

- Tällä hetkellä harmaan talouden torjuntamallimme on vientituote. Jos Suomessa puhutaan miljardin euron lisätulojen löytymisestä vuosittain tähän mennessä, suuremmissa rakennusmaissa summat ovat vieläkin päätähuimaavampia. Kohta veronumerot ilmestyvät ulkomaillakin rakennusmiesten rintapieliin.

Rakennusala ei ole tällä hetkellä kasvusuunnassa, mutta viime vuodesta lähtien palkkasummat ovat kuitenkin kasvussa.

- Emme tarkalleen tiedä, mistä kaikesta tämä johtuu. Uskomme näin, että kaikki harmaan talouden torjuntakeinot ovat vaikuttaneet asiaan. Meillä on käytössä dataa vuodesta 2008, Muinonen sanoo Radio Ravulle.

Vaikka Muinosen hankkeet lainsäätäjän kanssa ovat saaneet paljon rahallista hyvää aikaan, ei mies ole saanut bonuksia.

- Olemme virkamiehiä. Meille ei makseta bonuksia vaikka saisimme valtion kassaaan millaisia summia hyvänsä, Muinonen naurahtaa.

Suomen verottajan rekisterissä on tällä hetkellä 735 000 henkilöä, jotka työskentelevät rakennusalalla. Vielä 90-luvulla verottaja teki rikosilmoituksen joka kymmenennestä rakennusalan yrityksestä.

- Syyttäjälle asti ei kuitenkaan jokainen juttu mennyt, mutta tilanne oli huono. Nyt valtio saa helpommin sen, mikä sille kuuluu. Kokonaan laittomuuksia emme voi estää, mutta olemme tehneet siitä vaikeaa, Muinonen kertoo.

Ylitarkastaja Pekka Muinosen haastattelu kuunneltavissa Radio Ravun verkkosivuilla.