”Sipilä ei kertonut, kenen kanssa on selvitetty” – työoikeuden asiantuntijat tyrmäävät hallituksen pakkokeinot

10.9.2015

Tällainen doktriini on käytännön vastaista ja myös ristiriidassa niiden kansainvälisten sopimusten kanssa, jotka ovat meillä perusoikeuksien taustalla.

Kuva: Lehtikuva

Kritiikki hallituksen työmarkkinapolitiikkaa kohtaan yltyy.

 

Palkkausehtojen heikentäminen pakottavalla lailla työnantajan eduksi luo Suomeen uutta työmarkkinamallia, jota palkansaajajärjestöt eivät sulata.

Työntekijäpuoli aikoo selvittää, sotivatko hallituksen suunnitelmat perustuslakia tai Kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksia vastaan.

Moni kohta hallituksen toimenpidepaketissa hämmästyttää myös työoikeuteen perehtyneitä asiantuntijoita.

– Ammattitaidotonta touhua, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto arvioi hallituksen aikeita Kansan Uutisten verkkolehdessä (9.9.).

Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitisen mukaan nyt luodaan pakottavaa palkkauslainsäädäntöä työnantajan eduksi.

– Se on kyllä tähän saakka ollut kansainvälisestikin hyvin vieras lähtökohta, Tiitinen totesi keskiviikkona Ylen uutisille.

Kenen kanssa on selvitetty?

Kritiikkiin yhtyy Heli Ahokas, lakimies ja sopimusvastaava toimihenkilökeskusjärjestö STTK:sta.

– Tällainen doktriini on käytännön vastaista ja myös ristiriidassa niiden kansainvälisten sopimusten kanssa, jotka ovat meillä perusoikeuksien taustalla, hän sanoo.

Ilmeisesti siellä on ollut vähän huonolla hapella näiden kansainvälisten sopimusten ymmärtäminen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi hallituksen selvittäneen ”asiantuntijoiden kanssa”, että leikkauspaketti on ILO-sopimusten, Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain mukainen.

– Hän ei kertonut, kenen kanssa on selvitetty ja miltä osin. Ilmeisesti siellä on ollut vähän huonolla hapella näiden kansainvälisten sopimusten ymmärtäminen, Ahokas muotoilee.

– Jos kuulee vain yhtä asiantuntijaa, voi olla, että kansainvälinen ulottuvuus jää siinä hahmottamatta.